Livre Néerlandais

Wrede kus : roman

Roberto Saviano (auteur), Jan Van der Haar (traducteur)

Wrede kus : roman

Roberto Saviano (auteur), Jan Van der Haar (traducteur)
Genre:
Titre
Wrede kus : roman
Auteur
Roberto Saviano
Traducteur
Jan Van der Haar
Langue
Néerlandais
Langue originale
Italien
Titre original
Bacio feroce
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2019
426 p.
Note
Vervolg op De kinderen in de sleepnetten
ISBN
9789403159300 (paperback)

Commentaires

Kussen uit Napels

Roman. Roberto Saviano, de man die met Gomorra de maffia uitdaagde, zet in Wrede kus zijn verhaal over een gewelddadige kinderbende in Napels voort. Een tragisch portret van een reddeloos verloren generatie.

Toen Roberto Saviano zich vastbeet in de camorra, de Napolitaanse tak van de maffia, wist hij niet waar hij aan begon. Gomorra verscheen in 2006 en werd een wereldwijde bestseller. Het boek werd verfilmd en deed het uitstekend als televisieserie, maar de misdaadorganisatie kon al die aandacht maar matig waarderen. De Italiaanse journalist kreeg doodsbedreigingen en moest onderduiken. Sindsdien heeft hij de klok rond politiebescherming, maar de strijd tegen misdaad en corruptie heeft hij nog steeds niet opgegeven. In Zero, zero, zero (2013) bracht de auteur de internationale cocaïnehandel in kaart. Na die uitstap in het drugswereldje keerde hij in 2016 terug naar zijn vertrouwde biotoop met een roman, De kinderen in de sleepnetten.

Tripadvisor

Saviano's jongste, Wrede kus, is de sequel van die eersteling. Beide delen vormen samen een tweeluik over een kinderbende die de macht grijpt in de Napolitaanse wijk ­Forcella en de drugshandel in de stad overneemt. Het …Lire la suite

Gedichten die afbladderen

Saskia Stehouwer vervaardigde eigenhandig een bibliofiel boek dat desintegreert. Bindweefsel is een bundel 'composteerbare gedichten' die vragen om een zeer geconcentreerde lectuur.

In haar met de C. Buddingh'-prijs bekroonde debuutbundel Wachtkamers (2015) speurt Saskia Stehouwer naar een huis op een landkaart. 'Het mag niet vergeten worden', prevelt ze. De dichter voegt zich daarmee in de notabele traditie van de poëzie 'tegen het vergeten', gekenmerkt door het ultieme streven iets te maken wat de tand des tijds overleeft. Door iets in een gedicht vast te leggen, hield een auteur als Hans ­Faverey zich voor, kun je het redden uit de klauwen van het verval. Tegenover die wens plaatst het oeuvre van Stehouwer intussen een fundamentele vraag: is de wereld zoals we die nu kennen het bewaren wel waard? Haar tweede bundel Vrije uitloop (2016) gaat expliciet in op de manier waarop de mens zich boven de natuur heeft geplaatst, en maakt ondubbelzinnig duidelijk dat de dichter zich daarmee moeilijk kan verzoenen. 'Kan ik hier geboren worden / als het zand de verkeerde kant op waait / en de kevers de weg kwijt zijn'?, vraagt de ik-figuur zich al in het opening…Lire la suite

Kinderen zijn het - en maffiosi

In 'Wrede kus' krijgt Saviano's eerdere boek over kindcriminelen in Napels een heftig vervolg.

Roberto Saviano leeft sinds 2006 onder permanente politiebescherming omdat hij het in zijn roman-reportage-autobiografie 'Gomorra' had gewaagd het enorme imperium van de Napolitaanse Camorra bloot te leggen. De auteur is vervolgens uitgegroeid tot een nationale legende, een soort geweten van de natie. De materie van zijn beruchte debuut is onder andere verwerkt in een bekroonde speelfilm, een succesvolle tv-serie en literaire spin-offs.

In 'Kinderen in de sleepnetten' (2018) maakten we kennis met Nicolas, alias Maharadja, die met Machiavelli, 'Call of Duty', misdaadfilms en tv-series in zijn achterhoofd, dood en terreur zaaide in de straten van Napels. Iedereen moest en zou het hoofd buigen voor hem en zijn bende nietsontziende kindcriminelen. Met hun ongebreidelde daadkracht maakten ze talloze vijanden en in de ijzingwekkende slotscène werd Nicolas' onschuldige broertje Christian lafhartig in de rug geschoten.

Het nu verschenen tweede deel van dit tweeluik, 'W…Lire la suite