Livre Néerlandais

Kamer in Oostende : roman

Koen Peeters (auteur), Koen Broucke (dessinateur)

Kamer in Oostende : roman

Koen Peeters (auteur), Koen Broucke (dessinateur)
Genre:
Kamer in Oostende verhaalt over de vriendschap tussen een kunstenaar en een schrijver die zich afspeelt in Oostende. Ze spreken er af in hotels, flaneren, dwalen tussen de Oostendenaars, vertoeven in het gezelschap van vissers, Congolezen, tragische architecten, Snoek en Claus, Spilliaert en Ensor. In hun ontmoetingen ontdekken de schrijver en de kunstenaar hoe ze door de ogen van iemand anders ze
Sujet supplémentaire
3 sterren (Humo) 4 sterren (De Morgen)
Titre
Kamer in Oostende : roman
Auteur
Koen Peeters
Dessinateur
Koen Broucke
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2019
270 p. : ill.
ISBN
9789403160504 (paperback)

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Commentaires

Gloedvolle serenade aan stug Oostende

Koen Peeters (°1959) pulkt aan de ruwe bolster van Oostende en struint onvermoeibaar door de kuststad. Het meanderende Kamer in Oostende groeit uit tot een hoogst tedere 'wandelroman'.

"Hij kon de straat opgaan en terugkomen met een verhaal. Hij kon ruiken wat er in de lucht hing", zo liet Koen Peeters zich ooit ontvallen over zijn gestorven vriend en collega-schrijver Kamiel Vanhole. En hij typeerde zijn compagnon de route als "een eeuwige wandelaar".

Woorden die tegenwoordig wonderwel op Peeters zélf van toepassing blijken. Meer dan ooit bedrijft de Leuvenaar in zijn nieuwste roman Kamer in Oostende een gewiekste vorm van flanerend schrijven. Op straat, dáár ligt de literatuur voor het grijpen. En zeker in de kuststad Oostende, waar 'wij een encyclopedie met mensen konden vullen'.

Wij, dat zijn een ik-verteller (en alter ego van Peeters) en zijn vriend, de kunstenaar (Koen) Broucke. Op bijna hoofse wijze sluiten beide heren vriendschap. Onregelmatig spreken ze af in Oostende, 'de charmante terminus', en trekken er samen op 'onderzoek' uit. 'Wij zijn onderzoekers, beweren we, om vervolgens onszelf uit te lachen.' Ze zien zichze…Lire la suite

Met Peeters lopen in verdwenen tijd

Kust- en kunststad Oostende is overvloedig beschreven, maar Koen Peeters weet er zijn eigen kunststuk aan toe te voegen. Wat voorgoed vergleden leek, laat hij de lezer aan den lijve ervaren.

Veel verbeelding heb ik niet, maar ik kan goed luisteren, heeft Koen Peeters weleens gezegd. De research voor zijn romans bestaat voor een groot deel uit het optekenen van andermans verhalen, snuffelen in oude papieren en het verzamelen van allerhande voorwerpen; de bezigheden die normaliter tot het handwerk van een journalist, historicus of non-fictieschrijver behoren.

Maar bij Peeters gebeurt er vervolgens iets eigenaardigs. Onder het ordenen van al zijn gegevens, snippers, gesprekjes, citaten en gedachten, wordt uit dat ogenschijnlijk heterogene materiaal een nieuwe samenhang geboren. De tijden gaan dooreenlopen, het verleden begint hardop te spreken, de auteur is er al net zo verwonderd over als zijn lezer, bij wie de suggestie postvat dat hij en de schrijver samen het boek maken. Feitelijk is dat altijd het geval, elke tekst die niet wordt gelezen blijft een dode letter, maar doordat Peeters zich vooral opstelt als de leverancier van materiaal, voelt de lezer zich een t…Lire la suite

Spirituele badplaats

Koen Peeters wandelt in Oostende in de voetsporen van Zweig, Roth, Proust en Nabokov.

Een roman noemt Vlaming Koen Peeters (1959), met 'De mensengenezer' de winnaar van de ECI literatuurprijs 2017, zijn boek 'Kamer in Oostende'. En wel hierom: "hier en daar lopen de zaken enigszins door elkaar. De tijd klopt niet altijd. Hotelnamen bijvoorbeeld, en ach, dat personages in een roman de naam dragen van echte mensen, mag niet betekenen dat ze dat ook zijn. Vaak lijken ze erop, maar het is veel ingewikkelder. Ik heb overdreven, soms flink gelogen. Ach, fictie." Aldus het nawoord.

Dat kan niet verhelen dat 'Kamer in Oostende' authentiek aandoet, je zou het ook wel een reisboek kunnen noemen. Samen met de schilder Koen Broucke onderneemt Koen Peeters talloze expedities door Oostende, op zoek naar het verleden, naar verdwenen huizen en hotels, naar bekende personages die hier ooit hebben rondgelopen maar vooral toch op zoek naar de huidige én de vervlogen atmosfeer van de stad aan zee. Het is een bekend stramien in zijn boeken, in 'Bellevue, schoonzicht' (1997…Lire la suite