Livre
Néerlandais

De steeneter

Davide Longo (auteur)

De steeneter

Davide Longo (auteur)
Genre:
De vondst van het levenloze lichaam van een jonge inwoner van een dorpje op de grens van Italie͏̈ en Frankrijk zorgt eind jaren tachtig voor veel onrust.
Titre
De steeneter
Auteur
Davide Longo
Langue
Néerlandais
Langue originale
Italien
Titre original
Il mangiatorie di pietre
Éditeur
Breda: De Geus, 2008
159 p.
ISBN
9789044509458

Commentaires

Cesare kijkt naar zijn bergschoenen naast de houtkachel en overweegt of hij nog omhoog zou gaan of niet. Het is avond en hij had net de mouwen van zijn overhemd opgestroopt om de vaat te doen, maar uit de kraan komen slechts een paar druppels en het gefluit van de lege leidingen. Boven zijn leeggelopen dorpje in de Val Varaita, een vallei in de provincie Cuneo die grenst aan Frankrijk, wordt het water opgevangen en gekanaliseerd in een bekken. Aan het begin van de herfst verstoppen bladeren en takken de buizen en komt het hele dorp soms zonder water te zitten. Wanneer Cesare, in het dorp ook wel bekend als "de Fransoos", bij het bekken aankomt en hij vooroverbuigt om een sigaret op te steken, herkent hij in het water de opgezwollen, bleke buik van een man. Het blijkt het vermoorde lijk van Fausto, het neefje van de Fransoos.

Het is de inleiding van Davide Longo's film-noirachtige whodunit De steeneter. Al gauw bewijst het boek echter veel meer te zijn dan een banaal misd…Lire la suite
Deze roman speelt zich af in de Valle Varaite, in Piemonte, op de grens tussen Italië en Frankrijk, op het einde van de jaren tachtig. De ideale plek voor een passeur, iemand die (niet-Europese) illegalen naar Frankrijk smokkelt. Cesare, bijgenaamd ‘de Fransoos’, ontdekt het lijk van zijn vroegere vriend Fausto. Voor de inwoners van het dorp is het duidelijk: Fausto hield zich teveel met allerlei louche zaakjes bezig. Maar de politie slaagt er niet in om het stilzwijgen van het dorp te doorbreken. De vrouwelijke commissaris Sonia gebruikt nochtans al haar charmes om het geheim van Cesare te doorbreken. Zij ontdekt dat Cesare voor de Tweede Wereldoorlog in Marseille heeft gewerkt en als anarchist in de gevangenis is terechtgekomen. Ligt daar de basis van zijn geheim? De natuur, de bergen, de sneeuw zijn nadrukkelijk aanwezig in deze realistische, rauwe psychologische thriller over haat, liefde, vriendschap en verraad. Kleine druk.