Livre Néerlandais
Wanneer een vrouw hoort dat haar vader is vermoord, ontdekt ze dat hij een geheim document in zijn bezit had waarvoor anderen duidelijk bereid zijn te doden.
Sujet supplémentaire
3 sterren (Knack)
Titre
IV
Autre titre
Vier
Auteur
Arjen Lubach
Langue
Néerlandais
Édition
3
Éditeur
Amsterdam: Podium, 2013
318 p. : ill.
ISBN
9789057595844 (paperback)

Commentaires

Na de humoristisch getinte bestseller Magnus gooit schrijver en cabaretier Arjen Lubach het over een compleet andere boeg. IV laat zich als een authentieke plotgedreven thriller lezen. De roman beslaat één dag en bestaat uit zeer korte, in tijd gemarkeerde hoofstukken. De verhaalstructuur is geënt op een Amerikaanse actieserie genre 24. Alles gaat razend snel en er is geen tijd te verliezen. Protagoniste is de jonge promoverende Elsa Ruys. Ze is op vakantie in Zuid-Frankrijk. Als ze het droeve bericht krijgt dat haar vader, een emeritus hoogleraar en specialist middeleeuwse handschriften, om het leven kwam, neemt ze onmiddellijk het eerste vliegtuig terug naar Amsterdam. Al spoedig komt aan het licht dat haar vader gestorven is onder verdachte omstandigheden. Hij werd vermoord omdat hij iets groots op het spoor was, een staatsgeheim waarvan het uitlekken grote gevolgen voor het Nederlandse koninkrijk zou hebben. Haar vader liet enkele gecodeerde aanwijzigingen ach…Lire la suite
De gepensioneerde professor Marcus Ruys, specialist middeleeuwse handschriften, wordt vermoord. Zijn dochter Elsa, op vakantie in Zuid-Frankrijk, krijgt hierover een telefoontje en gaat snel naar Nederland. Op Schiphol wordt ze opgewacht door de politie, maar al snel voelt ze dat er iets niet klopt. Ze ontkomt aan haar begeleiders en gaat op onderzoek uit. Op de huid gezeten door de zogenaamde en de echte politie volgt ze aanwijzingen op die haar vader heeft achtergelaten en vermoedt dat het draait om een oud handschrift. Het pakt anders uit, verrassend, spannend en verontrustend. Wat de opzet betreft, zit het boek knap in elkaar; de spannende gebeurtenissen volgen elkaar snel op in een prettige verteltrant. Er is echter een groot maar. Dat koning Willem III een schurk was en Bernard een schavuit willen we nog wel geloven, maar de rol die Willem Alexander wordt toebedacht, lijkt zelfs voor niet-monarchisten wat al te fantastisch. Kleine druk.