Boek Nederlands

De naakte perenboom : op reis met Spinoza

Rudi Rotthier (auteur)

De naakte perenboom : op reis met Spinoza

Rudi Rotthier (auteur)
Een Vlaamse journalist reist al lezend door Nederland, op zoek naar de achtergronden van het denken van Spinoza (1632-1677).
Titel
De naakte perenboom : op reis met Spinoza
Auteur
Rudi Rotthier
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Atlas Contact, 2013
394 p.
ISBN
9789045025520 (paperback)

Besprekingen

Geen postklassieke filosoof blijkt meer tot de literaire verbeelding te spreken dan de Nederlandse migrant van Portugees-joodse afkomst Baruch d’Espinoza/Benedictus (Bento) de Spinoza (1632-1677), auteur van onder meer de Tractatus theologico-politicus (1669/1670) en de onvolprezen Ethica ordine geometrico demonstrata (1677). Behalve Multatuli, George Eliot en Herman Gorter hebben bijvoorbeeld ook Jorge Luis Borges, Somerset Maugham, Maarten ’t Hart, Boudewijn Büch, Leon de Winter en Paul Auster zich uitdrukkelijk op Spinoza beroepen om hun wereldbeeld gestalte te geven. Wanneer Rudi Rotthier in De naakte perenboom ‘de revival van Spinoza […] in de late jaren negentig’ situeert, valt daar wellicht op af te dingen. Als hij echter bedoelt dat de academische belangstelling vooral de laatste jaren in een stroomversnelling is gekomen, heeft hij wel degelijk een punt. Daar is zijn uitstekend gedocumenteerde boek het overtreffende bewijs van.
De ondertitel luidt: …Lees verder
De Vlaamse journalist en reiziger Rudi Rotthier heeft zich in dit boek ten doel gesteld in Nederland rond te reizen en iets van diens grootste filosoof, Spinoza, te begrijpen om zo diens denken in te kunnen kleuren. En door Spinoza te lezen en zich in diens leven en tijd te verdiepen, iets proberen te begrijpen van 'dit bevreemdende land'. Rotthier doet dit in zorgvuldig gekozen bewoordingen. In het eerste, chronologisch geordende deel komt hij met mooie verklaringen van zowel Spinoza als het Nederlandse denken en doen. In het tweede deel zijn interviews opgenomen met Spinozaonderzoekers als Wim Klever, Fokke Akkerman, Miriam van Reijen en Jan Knol. De titel van het boek verwijst naar een perelaar uit de tijd van Spinoza in het Heiligegeesthofje tegenover diens huis aan de Haagse Paviljoensgracht. Een originele, welkome aanvulling op de literatuur over Nederlands grootste filosoof.