Boek Nederlands

De grootsheid van het al : een hedendaagse odyssee

Raoul De Jong (auteur), Elizabeth Tomasetti (illustrator)

De grootsheid van het al : een hedendaagse odyssee

Raoul De Jong (auteur), Elizabeth Tomasetti (illustrator)
Genre:
Verslag door de Nederlandse danser en schrijver (1984- ) van een tocht te voet van Rotterdam naar zijn moeder in Marseille.
Onderwerp
Wandelen
Extra onderwerp
REI Reisverhaal Voettochten
Titel
De grootsheid van het al : een hedendaagse odyssee
Auteur
Raoul De Jong
Illustrator
Elizabeth Tomasetti
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2013
286 p. : ill.
ISBN
9789023483205 (paperback)

Besprekingen

Wanneer je ook denkt dat het dankzij Wikipedia en Google Maps mogelijk blijkt te zijn geworden om de allerlaatste uithoek van de wereld te ontdekken vanuit je bed, dan kun je maar beter het voorbeeld van de reiziger-schrijver-danser Raoul de Jong volgen. Zonder de aangepaste bagage, maar met de juiste boeken in de rugzak, vertrekt hij in de zomer van 2012 om vanuit Rotterdam naar Marseille te gaan. Nog maar eens op de Thalys tussen Parijs en Rotterdam, beseft de achtentwintigjarige De Jong dat hij aan zijn gestorven hond beloofd had in z’n eentje alles te doen wat ze samen niet meer konden doen, en dat hij sindsdien doorging met leven, rushen, en de greep op alles wat hij wilde verloor.
Sommigen dromen er enkel over, sommigen ondernemen de tocht werkelijk en bij weinigen levert dat nog eens een bijzonder boek op. De Jong heeft (en haalt ze ook aan) verschillende voorbeelden; Peter Jenkins die op wandel ging dwars door de Verenigde Staten, Christopher McCandless die i…Lees verder
Raoul de Jong (1984; danser en schrijver) reist vaak met trein of vliegtuig van Rotterdam naar zijn vriend in Parijs of moeder in Marseille. Hij vraagt zich af hoe deze reis zo 'ondigitaal' mogelijk en op menskracht, te voet, zal zijn. Na het overlijden van zijn hond Puck besluit hij begin juli 2012 onvoorbereid en ongetraind letterlijk als padvinder te voet naar Marseille te gaan. De Jong krijgt de gelegenheid gedurende zijn reis in een column op de NRC website zijn belevenissen te publiceren. Dit boek is de papieren versie van dat blog. Kundig beschrijft De Jong zijn ervaringen, overpeinzingen en ontmoetingen tijdens deze voetreis, die overigens deels een fietsreis wordt. Op het blog zijn foto's en tekst belangrijk, in het boek zijn veel tekeningen als tekstillustraties opgenomen. De mooi uitgegeven paperback heeft een padvinderachtige retro-uitstraling, en is geschreven in heldere en verzorgde taal. Een eigenwijs reisverslag met inhoud. Tamelijk kleine letter.