Boek Nederlands

Pier en Oceaan

Oek De Jong (auteur)

Pier en Oceaan

Oek De Jong (auteur)
Genre:
In dit boek beschrijft Oek de Jong de geschiedenis van Abel Roorda, zijn ouders en grootouders én de grote verandering die Nederland onderging in de periode tussen de Hongerwinter van 1944 en de komst van de grote welvaart in de jaren zestig. De roman speelt zich af in Amsterdam en op het Friese en Zeeuwse platteland.
Titel
Pier en Oceaan
Auteur
Oek De Jong
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Augustus, 2012
2 dl. (803 p.)
ISBN
9789020412857 (paperback)

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

In Pier en Oceaan wordt de ingrijpende sociologisch-maatschappelijke ontwikkeling in de jaren vijftig en zestig zichtbaar in de onbewust-emotionele handelingen van gewone, machteloze mensen.
Hoofdpersoon is Abel Roorda, geboren in 1952. We volgen hem tot aan zijn achttiende levensjaar. Abels leven wordt aangeraakt door de grote veranderingen die Nederland in de jaren vijftig en zestig doormaakte. Tegelijkertijd bevindt Abel zich in Friesland en Zeeland en is hij nooit getuige van enige grote historische gebeurtenis. Het is veelzeggend dat de roman eindigt wanneer Abel Zeeland verlaat om in Amsterdam te gaan studeren, juist als daar de grootse hectiek voorbij is.
Abel groeit op in Friesland en Zeeland, in protestants-christelijke milieus. De roman beschrijft op gedetailleerde en pijnlijke manier de spanningen in het jonge gezin en de gezinnen van Abels vrienden. Het gezin Roorda is het sleutelgat waardoor we naar de grote maatschappelijke veranderingen kijken, in het bijzo…Lees verder
Deze roman in twee banden verhaalt van de jeugdjaren van Abel Roorda. Op Abels karakter zijn de religieuze afkomst, de familieverhoudingen, het Friese en Zeeuwse landschap en de tijdgeest van de jaren vijftig en zestig van grote invloed. In de eerste band staan centraal de labiele moeder, haar ervaringen met haar familie, het geloof, haar in zichzelf gekeerde man en de kinderjaren van Abel. Dit deel is vooral een familiegeschiedenis. In de tweede band probeert Abel hiervan los te komen. Hij wordt zelfstandiger, zoekt zijn plaats in de wereld, raakt zijn geloof kwijt en zet zich af tegen zijn egocentrische vader en streng gelovige grootvader. Een belangrijk thema is zijn seksuele ontwikkeling, waardoor dit deel ook een liefdesroman is geworden. Deze kroniek van een jongensleven heeft de allure van Vestdijks Anton Wachterromans. Abels ontwikkeling is met groot inlevingsvermogen geschreven. De bijna fatale gebeurtenis op een zandplaat brengt hem tot zelfinzicht. Klein menselijk leed bepa…Lees verder