Boek
Nederlands

Voorbij het licht

Jonas Bruyneel (auteur)
+1
Voorbij het licht
×
Voorbij het licht Voorbij het licht

Voorbij het licht

Genre:
Bundel korte verhalen over mensen in verschillende landen en in verschillende tijden die het slachtoffer worden van verstarde ideologieën, onderdrukking en intolerantie.
Titel
Voorbij het licht
Auteur
Jonas Bruyneel
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Arnhem: AquaZZ, 2015
128 p.
ISBN
9789491897283 (paperback)

Besprekingen

Bundel korte verhalen die imponeren door de boeiende thema’s en een humane, universele bewogenheid. De verhalen spelen zich af in diverse landen en in verschillende tijden. De auteur weet zowel het exotische als het historische heel dichtbij te brengen. De schrijfstijl is die van de ervaren verteller die zijn publiek niet afleidt met literaire franje, maar de aandacht vasthoudt met zijn eruditie en vakmanschap. Het titelverhaal speelt in Polen vlak voor de Tweede Wereldoorlog en combineert een tragische liefde met het oplaaiende antisemitisme. In een volgend verhaal probeert een Duitse jongen te ontsnappen uit een kolonie van gevluchte nazi’s. Aangrijpend is het verhaal over een Italiaanse castraatzanger die zijn stem verliest. Sprookjesachtig en humoristisch het verhaal van een profeet in de Oriënt die een vorst inpalmt met zijn nieuwe theologie, maar zelf bezwijkt voor de charmes van de vorstin. De verhalen laten zien hoe mensen bekneld raken door verstarde ideologieën en pleiten im…Lees verder

Over Jonas Bruyneel

Jonas Bruyneel (Kortrijk, 8 mei 1989) is een Belgische auteur, performer en muzikant.

Auteur

Bruyneel debuteerde in 2015 met de verhalenbundel Voorbij het licht. Dit boek werd in 2016 bekroond met de zilveren medaille op de Prijs Letterkunde Proza (Provincie West-Vlaanderen). Sindsdien publiceert hij regelmatig in proza en poëzie in literaire tijdschriften als Deus Ex Machina, Het liegend konijn en Extaze.

Als performer maakte hij samen met auteur en woordkunstenaar Hans Depelchin de surrealistische, duistere performance Boonyi. In 2017 toerde hij met Duikbootdansje, een voorstelling met woord, dans en soundscape over de twintigjarige verjaardag van de dood van zijn zus.

Tussen 2017 en 2019 was hij stadsdichter van de stad Kortrijk.

In februari 2019 verscheen zijn historische roman Vijd bij Uitgeverij Lannoo. Datzelfde jaar publiceerde Bruyneel de novelle Symb…Lees verder op Wikipedia