Boek Nederlands

De wereld volgens Garp

John Irving (auteur)

De wereld volgens Garp

John Irving (auteur)
Het leven van een jonge schrijver-worstelenthousiast tegen de achtergrond van het Amerika in de periode na de moord op Kennedy tot aan het einde van de oorlog in Vietnam.
Titel
De wereld volgens Garp
Auteur
John Irving 1942-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The world according to Garp
Uitgever
Houten: Agathon, 2002
576 p.
ISBN
90-269-8217-8

Ook in de collectie als:

Boek: Nederlands (andere uitgaves), Engels

Besprekingen

Het levensverhaal van T.S. Garp, worstelaar en schrijver, is -- o.m. door de verfilming in 1982 door George Roy Hill -- genoegzaam bekend. Het is een cynische, gewelddadige komedie. Het grote en blijvende succes van dit aan personages en thema's rijke boek heeft zeker te maken met het feit dat Garp (als typische Amerikaan) model kan staan voor het individu in een chaotische maatschappij, waarvan de oude waarden gedesintegreerd zijn, die lijdt onder geweld in elke mogelijke vorm. Garp tracht orde te scheppen in het leven om zijn vrouw en kinderen een veilig kader te kunnen bieden. Maar er is bitter weinig veiligheid in de wereld. De humor en de groteske creëren een zekere afstand en accentueren de fundamentele tragedie van dit leven.

Het boek is zowat auteurs handelsmerk: het bespeelt de steeds weerkerende thema's: literatuur, worstelen, seksuele spanningen, geweld, het zoeken naar zichzelf. [Jen de Groeve]
Het eerste en nog steeds bekendste boek van de Amerikaanse schrijver (1942). T.S. Garp, zoon van een vermaard feministe, werd op een wel heel aparte manier verwekt, met behulp van een in coma liggende militair. Rond moeder en zoon cirkelt een groot aantal beminnelijke, kwaadaardige, domme, leugenachtige, rechtschapen, soms genereuze lieden, die samen optreden in een ontstellende, maar dikwijls met humor beschreven wereld. De gebeurtenissen spelen zich in hoofdzaak af rond een Amerikaanse school. Een bewonderenswaardig boek, dat met een zekere vanzelfsprekende nuchterheid de afschuwelijkste dingen mededeelt. Succesvol verfilmd. Gebonden editie op pocketformaat t.g.v. het twintigjarig jubileum van verschijnen, met een nieuw nawoord van de schrijver (6 p.) uit 1998; kleine druk, krappe marge, foto van de schrijver op het omslag.