Boek Nederlands

De broers Karamazov

De broers Karamazov

In de reeks:
Roman over de drie zoons van een Russische grootgrondbezitter, die een beeld geeft van het Russische volkskarakter en het leven in het 19e eeuwse Rusland.
Titel
De broers Karamazov
Auteur
Fjodor M. Dostojevski
Vertaler
Arthur Langeveld
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Russisch
Oorspr. titel
Bratja Karamazovy
Editie
7
Uitgever
Amsterdam: Van Oorschot, 2014
966 p.
Aantekening
Ook verschenen o.d.t.: De gebroeders Karamazov
ISBN
9789028260757 (paperback)

Ook in de collectie als:

Boek: Nederlands (andere uitgaves)

Besprekingen

Zeventiende druk van de vertaling door Marko Fondse in een pocket van meer dan 1000 bladzijden. Er bestaan nog meerdere vertalingen van deze indrukwekkende, complexe roman, die de auteur enkele maanden voor zijn dood voltooide, maar deze uitgave is natuurlijk de goedkoopste. De roman zelf is een van de hoogtepunten van de klassieke Russische literatuur, een dramatische ideeënroman met verschillende niveaus (misdaadroman, psychologische roman, filosofisch religieuze roman), boordevol passie en conflict. Het centrale thema zal bekend zijn: een goddeloze dronkaard van een vader wordt uiteindelijk door zijn knecht vermoord, maar de drie zonen Karamazov zijn collectief schuldig. De oudste twee hebben de dood van de vader gewenst, de jongste heeft nagelaten hem te beschermen. Primordiaal is evenwel de filosofische diepte. Dostojevski behandelt de ultieme vragen van het bestaan, de strijd tussen geloof en ongeloof, tussen schuld en boete. Dat maakt de roman tot moeilijke lectuur. Maar wie er…Lees verder
Gebonden herdruk van de vertaling uit 2005, onder de "modernere" titel "De broers Karamazov", een duidelijke verbetering ten opzichte van de eerdere. De nieuwere vertaling is van de hand van Arthur Langeveld, wiens stilistische brille en zeer grote nauwkeurigheid tot een bijzonder resultaat hebben geleid. "De broers Karamazov", Dostojevski's hoofdwerk, is zowel een spannende als een filosofisch diepgravende roman. Een moord- en liefdesgeschiedenis wordt op een ongeëvenaarde manier gecombineerd met filosofische en religieuze problematiek. Een van de belangrijkste romans uit de wereldliteratuur die eigenlijk iedereen gelezen moet hebben. Zeer kleine druk, volle bladspiegel.