Boek
Nederlands

Voorwaarts : roman

Eva Meijer (auteur)

Voorwaarts : roman

Genre:
Als een student het dagboek vindt van een vrouw die honderd jaar eerder op het Franse platteland in een commune woonde, raakt hij betoverd door haar verhalen over het communeleven.
Onderwerp
Communes, Liefde, Vrijheid
Extra onderwerp
NRC, boeken
Titel
Voorwaarts : roman
Auteur
Eva Meijer 1980-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Cossee, © 2019
238 p.
ISBN
9789059368330 (paperback)

Besprekingen

Sophie schrijft een dagboek over de commune waarin ze met vier anderen leeft op het Franse platteland. Het is de jaren twintig van de twintigste eeuw. De communeleden kunnen het niet erg best met elkaar vinden, hun boerderij is wel heel erg vervallen, naturisme blijkt in de praktijk vooral heel onhandig, ze lijden honger en kou. Daarbij is er nog een ongelukkige liefdesgeschiedenis tussen Sophie en de andere vrouw in het gezelschap. Toch is zo’n honderd jaar later Sam geïnspireerd door dit dramatisch mislukte project. Ze haalt haar geliefde en een bevriend stel over om een commune in een Friese boerderij te starten. En de communeproblemen herhalen zich. In beide verhalen veel getheoretiseer over idealen. Eva Meijer (1980) is schrijver en filosoof. Ze schreef eerder de roman ‘Het vogelhuis’ en het populairwetenschappelijke boek ‘Dierentalen’. Ook in ‘Voorwaarts’ is de band met dieren een terugkerend thema.

Over verzet dat klein is en zoekend

In 'Voorwaarts' schrijft Eva Meijer met weemoed en respect over communes: een Franse uit de jaren twintig en een Friese van nu.

Anarchisten horen niet in een commune, lees je in 'Voorwaarts', de nieuwe roman van schrijver, filosoof en sinds kort Trouwcolumnist Eva Meijer. 'Communes herhalen de hiërarchie', zo drukt ene Dmitri de vinger op de zere plek. Dmitri is zelf anarchist en komt in 1924 even op bezoek bij de fictieve Franse commune 'De nieuwe weg'. Deze veganistische en anarchistische woongemeenschap is losjes geënt op 'Terre Liberée', in 1923 gesticht door Louis Rimbault in het Franse Luynes.

Meijer geeft in 'Voorwaarts' het woord aan Sophie Kaïzowski. Haar achternaam lijkt op Zaïkowska, lid van de commune van Rimbault, maar Sophie lijkt toch puur ontsproten aan de verbeelding van de auteur.

Sophie's 'dagboek' opent met de zeven principes van het communemanifest, zodat we meteen weten waar we ons bevinden. Ik citeer de belangrijkste: dat vrede de weg naar vooruitgang is (ruzie met andere communeleden of argwanende buren dienen te worden vermeden), dat harmonie…Lees verder