Boek
Nederlands
Het verhaal achter dertien gebouwen en levensbeschrijvingen van de dertien betrokken architecten, van wie verschillende zelfmoord pleegden.
Titel
Waagstukken
Auteur
Charlotte Van den Broeck
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, © 2019
288 p. : ill.
ISBN
9789029539661 (paperback)

Besprekingen

De kunst van het mislukken

Essays. Voor Waagstukken reisde Charlotte Van den Broeck drie jaar lang de wereld rond, op zoek naar tragische architecten die aan hun mislukte bouwsels ten onder gingen.

De gebouwen getekend door de falende architecten die het nieuwe boek van ­Charlotte Van den Broeck bevolken, zijn waagstukken. Niet per se omdat ze zo spectaculair zijn, maar omdat architecten met hun 'grote gebaren' in de openbare ruimte de vergankelijkheid uitdagen, en vooral vanwege het lot van hun bedenkers. Over alle architecten in Waagstukken wil de legende dat ze zelfmoord hebben gepleegd vanwege fatale fouten in hun ontwerp.

Charlotte Van den Broeck (28) schreef twee lovend ontvangen dichtbundels, Kameleon (2015) en Nachtroer (2017), en gaat met publicatie van deze dertien essays over suïcidale architecten zelf ook een waagstuk aan. Het boek is een complexe constructie, een essay in zuivere vorm: een proberend, tastend en nieuwsgierig onderzoeken via een literaire taal. Van den Broeck is vrij om alles deze unieke essays in te slepen: haar eigen liefdesleven, de barokke kerken van Borromini, mannen die een relatie hebben met hun 'real doll', utopisme, herinne…Lees verder

Prozadebuut van een jonge dichteres die eerder twee prijswinnende dichtbundels publiceerde. In 13 hoofdstukken verdiept zij zich in architecturale mislukkingen en dan vooral in die gebouwen waarvan de architect zelfmoord pleegde. Een persoonlijk verslag van haar zoektocht naar het verhaal achter 13 gebouwen, te beginnen met het zwembad uit haar jeugd, gekoppeld aan haar eigen leven en twijfels over het kunstenaarschap. Ze beschrijft met veel oog voor detail ontmoetingen met historici, bestuurders en bewoners en vraagt zich af op welk punt een fout groter wordt dan het leven zelf, of zo groot dat het leven zelf een mislukking wordt. De levensloop van de architecten krijgt meer aandacht dan hun architectuur. Het gaat over bekende gebouwen (zoals de Weense opera) en bekende architecten (zoals Francesco Borromini) maar ook over onbekende gebouwen en architecten. Over kerken, theaters, postkantoren, villa’s en musea in Europa en de Verenigde Staten. En over de Nationale Bibliotheek van Mal…Lees verder

Suïcidale architecten

Charlotte Van den Broeck beschouwt via de architecten haar eigen literatuuropvatting: alleen het mooiste telt.

Charlotte Van den Broeck (1991), veelbelovend Vlaams dichteres, kreeg voor haar twee eerste dichtbundels evenzovele prijzen, de Herman de Coninckprijs en de Paul Snoekprijs, en debuteert nu met een prozawerk 'Waagstukken'. Haar poëzie heeft iets hoogstaands, het is sensibel, intellectueel en belezen, echt iets voor highbrows, en dat geldt ook voor 'Waagstukken', waarin ze een opmerkelijke belangstelling aan de dag legt voor architecten die zelfmoord pleegden vanwege een mislukt bouwwerk. Ze beschrijft dertien van zulke gevallen maar er zijn er ongetwijfeld meer, zoals er überhaupt nogal wat kunstenaars zijn die hun falen niet onder ogen konden komen en zichzelf van het leven beroofden: te hoge ambities, frustraties, gebrek aan erkenning. Maar bij architecten speelt nog iets anders mee: ze hebben veelal een publieke functie en niet zelden betekent de mislukking van hun bouwsel dat instort, of wegzinkt, de dood van anderen, ze zijn of voelen zich 'schuldig'.

De falen…Lees verder

Over Charlotte Van den Broeck

Charlotte Van den Broeck (Turnhout, 1991) is een Vlaamse dichter. Na een diploma taal- en letterkunde behaald te hebben aan de UGent, ging ze woordkunst studeren aan het Conservatorium van Antwerpen.

Van den Broeck stond in 2013 in de top honderd van de Turing Gedichtenwedstrijd. Ze maakte deel uit van het Turnhoutse Collectief Dichterbij en van het losse samenwerkingsverband 10 op de Schaal van Dichter, dat in mei 2015 onder die naam een cd met poëzie op de markt bracht. In het Poëziebordeel van Vonk en Zonen, Ondernemers in de letteren, treedt zij van bij aanvang op als Lulu Wedekind. Ze tourde mee met Saint Amour 2015. In september 2015 mocht ze de 33ste Nacht van de Poëzie in Utrecht afsluiten. In september 2016 mocht ze daardoor ook de 34ste Nacht van de Poëzie in Utrecht openen.

In januari 2015 verscheen bij De Arbeiderspers haar debuut Kameleon met beeldende, verhalende gedichten. Op gedichtendag 2016 (altijd op de laatste donderdag van januari)…Lees verder op Wikipedia