Boek Nederlands

Als het doek valt

Als het doek valt

Wanneer een jonge Engelsman eind 19e eeuw trouwt met een danseres en niet met het meisje met wie hij al jarenlang omgaat, wordt dit hem en zijn gezin noodlottig.
Titel
Als het doek valt
Auteur
Catherine Cookson
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The Maltese angel
Uitgever
Amsterdam: De Boekerij, 2004
477 p.
ISBN
90-225-3892-3

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

Ward Gibson, de eigenaar van een welvarend boerenbedrijf, is smoorverliefd op een danseres. Elke avond gaat hij naar het theater om haar te zien. De aantrekkingskracht is wederzijds en na enkele weken treden ze in het huwelijk. Dat valt niet in de smaak van Daisy die reeds van jongs af bevriend is met Ward. Hoewel hij nooit een aanzoek deed, hoopte Daisy zijn vrouw te worden. Ze is dan ook razend, krabt zijn gezicht open en belooft het hem betaald te zetten.

In dit verhaal beschrijft Catherine Cookson hoe het huwelijk van Ward met Fanny het dorp in twee kampen verdeelt. Dominee Bertram is verontwaardigd over het huwelijk, de dokter laat zich minachtend uit over 'die danseres', de vicaris wil bemiddelen. Ward ontdekt wie zijn echte vrienden zijn. Ondertussen ontfermt hij zich ook over een verwaarloosde weesjongen en neemt hij een dochter van dat 'luizenvolkje' in dienst om haar een kans te geven in het leven.

Cookson schrijft aangrijpend. Er zit vaart in het verhaal. Naas…Lees verder
In de jaren tachtig van de negentiende eeuw wordt de rijke jonge boer Ward Gibson stapelverliefd op Stephanie, een jonge music-hall danseres die optreedt als de Maltezer Engel. De liefde is wederzijds en Ward Gibson trouwt met haar, en niet met Daisy het meisje uit het dorp dat hij al zijn hele leven kent. De dorpsgemeenschap heeft er grote moeite mee, ze vinden dat Ward Daisy in de steek heeft gelaten en bovendien zijn ze niet erg gediend van buitenstaanders en dan nog wel een danseres. Een en ander heeft tragische gevolgen voor het gezin van Ward Gibson die tot in de volgende generaties voortduren. Liefhebbers van romantische, historische streekromans zullen genieten van deze tussen 1886 en 1921 spelende roman waarin ware liefde, het plattelandsleven, standsverschillen, sociaal onrecht, dramatische ongelukken, verkrachting, buitenechtelijke kinderen, en de Eerste Wereldoorlog een rol spelen. Dame Catherine Cookson (1906-1998) schreef zo'n negentig romantische familie- en streekroman…Lees verder