Boek Nederlands

Vraag het aan de bliksem : roman

Carmien Michels (auteur)

Vraag het aan de bliksem : roman

Carmien Michels (auteur)
Omdat een hoogbegaafde 15-jarige jongen niet veel van zijn ouders hoeft te verwachten, bedenkt hij een originele oplossing om snel aan veel geld te komen.
Extra onderwerp
3 sterren (De Morgen)
Titel
Vraag het aan de bliksem : roman
Auteur
Carmien Michels 1990-
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Polis, 2015
221 p.
ISBN
9789463100144 (paperback)

Besprekingen

Hoogbegaafd in het kwadraat

In de delicate coming-of-ageroman Vraag het aan de bliksem toont Carmien Michels haar talent, maar laat ze na een plot te verzinnen.

Ook Carmien Michels (24) beseft perfect dat een roman niet vanzelf meer zijn weg naar de lezer vindt. Nee, je moet tegenwoordig wat tumult maken rond je boek. In een hilarisch YouTube-filmpje knevelt ze haar verbouwereerde uitgever Harold Polis aan zijn stoel vast en ontfutselt ze hem het eerste exemplaar van Vraag het aan de bliksem.

Aan lef ontbreekt het het Antwerpse podiumbeest zeker niet. De nog piepjonge schrijfster deed zich eerder opmerken als 'poetry slammer' met een volatiel taalvermogen. Haar eerste, caleidoscopische roman Wij zijn water leverde haar veel krediet op. Michels liet er de levens van een aantal personages - van jong tot oud - geleidelijk in elkaar grijpen.

In Vraag het de bliksem kiest ze duidelijk voor een rechtlijniger verhaal, met één mannelijk hoofdpersonage. Deze sympathieke Danny moet zich staande zien te houden in een gezin waarin hij grotendeels aan zijn lot wordt overgelaten. De adolescent met de 'donkerbruine ogen en bruine krullen me…Lees verder

De 15-jarige Danny (ik-figuur) is klein van stuk, maar ‘hoogbegaafd in het kwadraat’. Voor zijn depressieve ouders heeft hij geen goed woord over. Andere personages die op zijn pad komen, kunnen eveneens rekenen op weinig vleiende, scherpe observaties. De grenzeloze fantasieën van Danny doen denken aan die van Holden Caulfield uit ‘The catcher in the rye’. De overeenkomstige, zware overdrijvingen roepen twijfel op over het waarheidsgehalte van de gebeurtenissen die elkaar in rap tempo opvolgen. Danny biedt hulp aan eenzame medebewoners in zijn flat. Niet uit altruïsme, maar om geld mee te verdienen. Onder de bewoners is een voormalige verzetsheld, die met Danny discussieert over morele kwesties. Als deze man in het ziekenhuis belandt, vraagt hij Danny zijn boeken te redden. Daarin ontdekt Danny een kostbare waarheid, die de cirkel van Danny’s verhaal rond maakt. De opeenvolgende scènes vormen een weinig samenhangend verhaal in wat een coming-of-age-roman zou moeten zijn. De meerwaarde…Lees verder