Boek Nederlands

Robert Enke : een al te kort leven

Ronald Reng (auteur), Peter Claessens (vertaler)

Robert Enke : een al te kort leven

Ronald Reng (auteur), Peter Claessens (vertaler)
Levensverhaal van de Duitse doelman Robert Enke, die zichzelf door een zware depressie het leven ontnam.
Extra onderwerp
Voetbal
Titel
Robert Enke : een al te kort leven
Auteur
Ronald Reng
Vertaler
Peter Claessens
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Robert Enke : ein allzu kurzes Leben
Editie
3
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2011
419 p. : ill.
ISBN
9789029576109 (paperback)

Besprekingen

Op 10 november 2009 maakte de Duitse keeper Robert Enke een einde aan zijn leven. Duitsland reageerde geschokt. Wat bezielde een succesvolle keeper, die tijdens het WK in Zuid-Afrika voor het Duitse elftal zou spelen, om zelfmoord te plegen? Een dag na zijn dood maakte zijn vrouw Teresa bekend dat haar man al jaren met depressies kampte die hij verborgen had gehouden voor de voetbalwereld, ook uit angst dat hun adoptiedochtertje Leila van hen zou worden afgenomen. Ronald Reng, Duitse sportjournalist én vriend van Enke, vervulde een wens die Enke bij leven had gehad: hij schreef diens biografie. Robert Enke: een al te kort leven is een ontroerend persoonlijk document, waarbij de journalistieke objectiviteit nooit uit het oog wordt verloren.
De voetbalwereld is hard. Eén fout kan fataal zijn voor de rest van je sportloopbaan. In zijn biografie leren we Enke kennen als een zachtmoedige en rustige jongen, wiens karakter het niet toeliet mee te doen aan het ellebogenwerk dat in…Lees verder
Het door Ronald Reng geschreven levensverhaal van de Duitse doelman Robert Enke is veel meer dan een sportbiografie. Het is bijna een roman, vol passie, angst, liefde, verdriet, leven, dood en (wan)hoop. Zowel carrière als leven van Enke kent pieken en dalen. Een depressie – aangewakkerd door onzekerheid, blunders, blessureleed en het overlijden van dochter Lara – loopt daar als rode draad doorheen. De zware ziekte zorgt er uiteindelijk voor dat de doelman uit het leven stapt. Reng, collega-keeper, journalist en vriend van Enke, zet dat indrukwekkend neer. Hij kent zijn feiten, sprak met talloze betrokkenen en verdiepte zich in het onderwerp depressie. Een waardig werk over een gedreven keeper en een bijzonder mens, die ondanks zijn succes en lieve vrouw geen mogelijkheid zag om te leven.